Shorts och klänningar betydligt dyrare

Shorts och klänningar betydligt dyrare

 Sommarens garderob blir i snitt 279 kronor dyrare än i fjol. Det är uppgång med 11 procent. Männens t-shirtar och shorts blir markant dyrare. För kvinnor stiger priserna mest vad gäller klänningar och shorts. Bara ett plagg faller i pris, det visar statistik från Norna analytics.

Priserna på svenskarnas kläder höjs brett den här sommaren. Samtidigt finns priser som faller. Branschen fast fashion gör nu stora förändringar i pris och utbud, något konsumenten kan utnyttja, säger Michael Collaros, vd Norna analytics.

Klädkedjorna Gina Tricot och Arket är sommarens stora prispressare. Medan H&M höjer priserna mest, eller i snitt 12 procent, mot Zara som höjer bara 1 procent.

Svenskarnas vanliga sommarplagg som shorts, blusar och badkläder blir i snitt 41 kronor dyrare i år. För männen stiger priserna 46 kronor mot 35 kronor för kvinnor. 

– Årets prishöjningar riktar in sig mest på männen. Historiskt har kvinnornas sommarplagg varit cirka 10 procent dyrare. Fortsätter prishöjningarna att fokusera på män kan deras klädpriser vara dyraste redan nästa sommar. Klädjättarna försöker nu utnyttja det faktum att män visar större intresse för kläder, samtidigt som de ofta har lite högre lön. Här kan klädjättarna hitta ny lönsamhet, säger Collaros.

Ett tydligt exempel är männens jeans som nu höjs till i snitt 441 kronor medan kvinnornas jeans stannar på 376 kronor. Här är Lindex prishöjare och Arket prissänkare. 

Shorts 21 procent dyrare

 Hela sommargarderoben med de sju vanligaste plaggen kostar denna sommar i snitt 2 754 kronor för män mot 2 923 kronor för kvinnor. Männens sommarplagg höjs brett och ofta 15-20 procent. Särskilt höjer klädjättarna de lite enklare plaggen.

– Årets prishöjning för män hittar vi bland shorts, badbyxor och t-shirtar. Shortsen höjs i snitt 47 kronor eller 21 procent. Här märkas särskilt H&M som höjer med hela 27 procent mot Zara som bara höjer 8 procent. Så olika ser det ut i branschen. Den nyfikne konsumenten har en fördel, säger Collaros.

Männens t-shirt som länge tillhört de billigaste plaggen, stiger nu i pris från i snitt 139 till 162 kronor. 

Piketröjor männens lockvara

Männens sommargarderob möter också prissänkningar. Oftast väljer jättarna helt olika vägar här.

– Pike-tröjan är årets prissänkare. Här sänks priserna i snitt 17 procent eller 36 kronor. Men inte hos alla. Zara har höjt priset med dubbelt mer än snittet, eller 38 procent, medan H&M tillhör sänkarna med -15 procents. I andra plagg gör aktörer tvärt om. Så konsumenten måste vara alert, säger Collaros.

Klänningarna mycket dyrare

Bland kvinnornas dyraste prishöjningar denna sommar märks klänningar som kostar i snitt 410 kronor. Det är en ökning från i fjol med i snitt 14 procent.

– Men alla klänningar är inte dyrare. Hos Arket och Gina Tricot sänker de priserna på klänningar. H&Ms däremot gör en prisoffensiv uppåt. H&M höjer priserna på klänningar hela 22% samtidigt som Zara bara höjer 1%. Det blir spännande att se utfallet av pristurbulensen. Fortfarande är H&Ms snittklänning trots allt hela 133 kronor billigare än den på Zara. Det är omfattande prisförändringar i modevärlden just nu, säger Collaros.

Baddräkter billigare

Baddräkterna blir i snitt dyrare. Men det finns de som lockar med markant lägre priser.

– Den största prissänkaren här är Gina Tricot som sänker priserna hela 59 procent och blir klart billigast i branschen. Även Zara och Arket snittpriserna här med hela 9 procent, men tillhör fortfarande de dyrare. Här sticker H&M ut åt andra hållet. De höjer priserna på baddräkter med hela 38 procent. Ja, modevärlden prövar nu helt nya vägar, säger Collaros.

Stora prisförändringar att använda

Alla plagg blir inte dyrare. Några klädkedjor sänker priserna mer än de höjer. Bland de stora klädkedjorna finns två aktörer som gör breda prissänkningar på sina sommarplagg. 

– Svenska Arket och Gina Tricot sänker i snitt 12 respektive 30 procent, på årets sommarplagg. Jämför det med H&Ms prishöjning på i snitt 12 procent. Zara höjer endast 2 procent, jämfört med i fjol. Uppenbarligen har de olika aktörerna ändrat sina tankar om pris. Detta nya mer aktiva arbete med pris, är något för konsumenterna behöver fånga upp och använda. Samma prisdynamik lär vi få se i höstmodet i september, säger Collaros.

(De utvalda butikskedjorna är de som hade ett utbud av alla sju sommarplagg. Det varierar därmed mellan kvinnor och män).