Stora prisskillnader i sommarmodet

Stora prisskillnader i sommarmodet

Modejättarna erbjuder mycket olika sommarpriser. Zara har sänkt mest och snabbast. H&M fortsätter sänka medan Zara nu höjer priserna igen. Det visar statistik över europeisk fast fashion från Norna analytics.

This image has an empty alt attribute; its file name is Namnlös-1.png

– H&M utökar i augusti reorna till i 23 procent rabatt på snittplagget. Zara är redan klara med den stora rean och höjer snittpriset 45 kronor i augusti. Det är en ökning med 19 procent mot månaden före, säger Michael Collaros, vd Norna analytics.

H&M och Zara visar allt mer lika priser över året. Fjolårets skillnad på 28 procent har i år krympt till 18 procent, fram till augusti. Till Zaras fördel. 

– Förändringen märks från bägge hållen. H&M har höjt försäljningspriset 4 procent hittills i år, när Zara sänkt motsvarande pris 4 procent. Reorna gör däremot att bolagen skiljer sig mycket åt, säger Collaros.

Den tredje modejätten Uniqlo med fokus på basplagg och en tidigare reaperiod gör dem svåra att jämföra med. Uniqlo använder sin styrkeposition inom basplagg och är nu i snitt 35 procent dyrare än exempelvis Zara.

This image has an empty alt attribute; its file name is Namnlös.png

Reorna fördjupas i år

Stora delar av året är Zaras snittpris cirka 100 kronor dyrare än H&M. Under reorna är priser däremot mer lika. 

– Zara reade mest i juli, till 36 procent rabatt. Då var Zara 29 kronor i snitt billigare än H&M. I augusti har Zara redan höjt sina försäljningspriser och är nu i snitt 22 kronor dyrare än H&M, som fortsatt att utöka reorna i augusti, säger Collaros.

This image has an empty alt attribute; its file name is Skärmavbild-2023-09-01-kl.-16.08.19-700x394.png

Modebolagens affärsdata är hämtad från 600 fast fashion bolag med 40 miljoner prispunkter varje dygn. Datan tvättas och analyseras i originalpriser, försäljningspriser, reapriser, sortiment, färger, mönster, snitt, hållbarhet och material. Kunderna är idag försäljningschefer inom fast fashionbolag, analytiker och rådgivare i Europa och USA. Vid frågor kontakta Michael Collaros 0708-452334